Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crowdfunding moet TOPradio redden
#1
TOPradio lanceert een nieuw offensief om in de ether te blijven. Terwijl de opzegging van de licentie wordt aangevochten bij de Raad van State, start de zender een crowdfunding op om te kunnen voortleven op het internet. “Met 75.000 euro kunnen we TOPradio een jaar lang streamen”, zegt presentator Jonathan Vanhelleputte (39) uit Deinze.
De dancezender TOPradio blijft vechten voor haar voortbestaan. Op 31 december wordt de zender verplicht om te stoppen met FM-uitzendingen, nadat Vlaams minister van Media Sven Gatz besliste om de vergunning niet te verlengen. Maar de medewerkers gaven zich niet zomaar gewonnen en in september trokken zij naar de Raad van State om de beslissing van Gatz aan te vechten. Ondertussen richten ze hun pijlen ook op DAB+ en streaming via internet zodat ze toch kunnen blijven uitzenden.
Jonathan Vanhelleputte (39) uit Astene is één van de freelance medewerkers die ook dreigt zijn job te verliezen. Jonathan presenteert al jaren ‘The Spinning 30’ op woensdag van 12 tot 14 uur en ‘We Love Music’ op zaterdag en zondag van 12 tot 14 uur. Samen met zijn collega’s organiseert hij nu een crowfunding. “Met 75.000 euro kunnen we TOPradio al een jaar aanbieden via DAB+, het Digital Audio Broadcasting”, vertelt Jonathan. “Met dit bedrag betalen we de transmissiekost plus de kosten om de TOPradio-muziek via de livestream te blijven aanbieden.
Steun wordt beloond
“Wie ons financieel steunt, wordt ook beloond”, gaat Jonathan verder. “Vanaf het bedrag van 5 euro krijg je onze eeuwige dank iets en hoe hoger het bedrag, hoe meer je krijgt. Zo kan je vanaf 250 euro je favoriete plaat aanvragen met naamsvermelding en daarbovenop krijg je een toegangsticket voor het exclusieve ‘TOPradio blijft’-feestje dat plaatsvindt in Holy Food Market in Gent en een DAB+-radiotoestel. Wie meer dan 2.000 euro geeft, wint een twee uur durende dj-set van Neon en Vinn op een privé- of bedrijfsparty. Momenteel zitten we al aan bijna aan 7.000 euro we hebben nog 47 dagen te gaan.”
De crowdfundingactie van TOPradio kan je vinden via https://crowd.hellobank.be/nl/projects/t...et-blijven. Meer info via http://www.TOPradiomoetblijven.be.
Antwoord
#2
De Vlaamse commerciële radiozender TOPradio is een crowdfundingproject gestart om ook vanaf volgend jaar digitale uitzendingen via de ether (DAB+) te kunnen verzorgen.
Dit heeft de radiozender vanmorgen bekend gemaakt.

Verlies FM-frequenties

Zoals eerder al bekend was geworden verliest de commerciële radiozender per 1 januari aanstaande haar etherfrequenties in Vlaanderen. De zender is dan alleen nog te ontvangen via de digitale ether (DAB+). Aangezien het uitzenden via DAB+ geld kost probeert de radiozender haar luisteraars in stelling te brengen om deze kosten gedeeltelijk mee te financieren.

DAB+

De voorbije jaren werden de DAB+ distributiekosten betaald met de (regionale) FM-reclame-inkomsten. Deze inkomsten vallen, door de recente overheidsbeslissing, vanaf januari 2018 volledig weg. Volgens de radiozender kost het uitzenden via DAB+ ongeveer 75.000 euro per jaar.

Promoten digitale radio’s

Daarnaast gaat de radiozender het gebruik van digitale radio’s onder de Vlamingen promoten. Momenteel zou nog maar zes proces van de inwoners in Vlaanderen beschikken over een DAB+-toestel.

Crowdfunding

Om de kosten voor de digitale etheruitzendingen op te hoesten vraagt de radiozender haar luisteraars om de digitale etheruitzendingen mee te financieren middels een crowdfundingproject. Luisteraars die meer dan 250 euro in het fonds inleggen krijgen zelfs een DAB+-radio van de radiozender. Inmiddels heeft de actie al bijna 7000 euro opgehaald. Meer informatie over het project vind je hier.

Petitie

De radiozender heeft eerder al een petitie in het leven geroepen voor behoud van haar FM-frequenties. Deze petitie is door meer dan 70.000 luisteraars ondertekend.

In beroep

De radiozender heeft inmiddels het besluit van de Belgische minister van media, Sven Gatz, aangevochten bij de Raad van State. Ook de radiozenders Family Radio, Club FM en Radio Maria gaan het besluit aanvechten.
Antwoord
#3
Sven Gatz, Vlaams Minister van Jeugd, Media en Cultuur, laat de laatste tijd veel van zich horen. Besparingen op jongerenwerk, cultuur en nu gaat hij met de hakbijl door het radiolandschap.

De Gentse zender TOPradio, sinds 1995 een trendsetter in het dancegenre, kreeg in september te horen dat ze moet verdwijnen door een herschikking van de radiofrequenties. Tot 31 december zullen de 160 000 luisteraars via de verschillende huidige TOPradio-frequenties (waaronder in Gent via 99.4 FM) nog kunnen genieten van hun eigenwijze radiostation, daarna zou TOPradio samen met nog heel wat andere lokale radiozenders definitief uit de ether verdwijnen, tenminste als Sven Gatz zijn zin krijgt.

Het nieuwe radiodecreet

Dit alles heeft te maken met een grondige hervorming van het radiolandschap. De ether wordt grofweg opgedeeld in openbare radiozenders (de VRT-netten zoals Radio 1, 2, StuBru, …) en commerciële radiozenders. De commerciële zenders worden in het nieuwe plan verdeeld in drie groepen, met name (1) de drie grote landelijke commerciële zenders (als Qmusic, Joe fm en Nostalgie), (2) de semi-landelijke ketenradio’s of de netwerkradio's (zoals o.a TOPradio) en (3) de lokale zenders (zoals o.a. Urgent).

Nieuw zijn de semi-landelijke zenders, die vroeger om hun bereik te vergroten lokale radiozenders opkochten. Het nieuwe radiodecreet moest een einde stellen aan deze praktijk via de invoering van ‘netwerkzenders’, die een kleine zender als TOPradio de mogelijkheid zou bieden de stap te zetten naar een nationaal bereik. Kleinere zenders hadden daarom aanvankelijk wel oren naar het plan, vooral ook omdat eens een licentie verkregen, die voor negen jaar zou blijven gelden, wat radiozenders meer werkzekerheid zou bieden. Tot zover de theorie, de praktijk draaide echter anders uit.

In het oorspronkelijk voorstel was er plaats voor vijf netwerkzenders. Dit werd echter teruggebracht tot vier zenders. TOPradio deed mee voor het frequentiepakket 3 (“Ander profiel 1”) en ze haalden met hun dossier een score van 93,5 %, de tweede hoogste score van de netwerkzenders. Vreemd genoeg waren deze hoge punten niet voldoende om het te halen van Hit FM, de radiozender die claimt: “Bij ons hoor je enkel hits en geen bla bla”. Hit FM, niet veel meer dan een robot, is niet enkel een inhoudsloze radiozender, het is ook het radiostation van de eigenaar van CFM media. CFM media verkoopt mediaconcepten en reclameruimte, het leveren van een kwalitatieve bijdrage aan het medialandschap is niet direct hun doelstelling. Hun belangen liggen nu eenmaal bij het aanprijzen van producten, niet bij het cultureel verrijken van een grote groep mensen.

TOPradio

Het ongeloof was zeer groot bij de luisteraars van TOPradio. Met de petitie #topradiomoetblijven haalden ze maar liefst 73 000 handtekeningen op. Toen de minister daar geen gehoor naar had, zijn ze naar de Raad van State getrokken. Deze instantie doet pas in de loop van volgend jaar uitspraak over de procedurefouten. TOPradio is niet alleen want er lopen nog een 9-tal juridische zaken tegen de plannen van Gatz. Naast het bloedbad onder netwerkradio’s werd er ook in de lokale radiozenders grondig gesnoeid.

Het dossier van TOPradio is heel sterk, zo verklaren ze zelf: “we kunnen o.a. valsheid in geschrifte aantonen bij de concurrerende kandidaat en zelfs de onontvankelijkheid van het dossier van die kandidaat kunnen we zwart op wit bewijzen. Ondanks het feit dat de nieuw vergunde radio’s puur juridisch decretaal niet eens mogen worden vergund door een hiaat (een slordigheid) in het decreet, heeft de overheid het dossier groen licht gegeven. Naast de procedurefouten hangt er ook nog eens een zweem van vriendjespolitiek rond dit hele dossier” aldus een medewerker van TOPradio.

Hoe kan het dan dat de 22 jaar oude zender met zo’n sterk dossier het niet haalde van een hitlijst machine? Het antwoord moeten we niet alleen zoeken bij het zogenaamd geknoei. Wat opvalt is dat bij de uitreiking van de netwerkzenderlicencies telkens de zwakkere kandidaat aan het langste eind trok. Zo heeft VBRO radio het gewonnen van het sterke dossier van Ment radio en heeft Hitfm het gehaald van TOPradio. In de 4de groep is het niet eens een semi landelijke zender die het plaatsje heeft binnengehaald, maar het venootschap BG Consulting, die er enkel op uit zijn lokale zenders te overkoepelen. In alle drie de gevallen vormen deze concepten geen bedreiging voor de grote mediagroepen, zoals de De Persgroep (Medialaan: Vtm, Q-music…) en SBS (De Vijver: Vier, Vijf, Zes) die zo hun marktaandeel niet in het gedrang zien komen. Het lijkt eerder de bedoeling te zijn om de grote zenders groter te laten worden en de kleinere te laten verdwijnen.

Liberale visie

Op dit moment probeert Sven Gatz de beslissing er door te duwen. Hij weet namelijk maar al te goed dat wanneer TOPradio op 31 december van de ether gehaald wordt, en ze hun inkomsten verliezen, ze zelfs met de lopende crowdfunding maar moeilijk de periode tot aan het proces kunnen overbruggen. Op die manier zou het kunnen dat wanneer de raad van state in het voordeel van TOPradio pleit, en ze dus het frequentiepakket 3 toebedeeld krijgen, ze financieel niet meer in staat zijn verder te doen en Hit FM alsnog aan het langste eind trekt.


Wij verwerpen de liberale visie van de minister waarin de waarde van de cultuur beperkt wordt tot de prijs die het kost en de winst die het maakt. Comac vraagt dat het uit de ether halen van TOPradio zes maanden wordt uitgesteld, de tijd die nodig is om de klacht van TOPradio tegen de beslissing eerlijk te behandelen. We willen dat het nieuwe radiodecreet wordt aangepast zodat er ruimte is voor verschillende niche-zenders en culturele meerwaarde zwaarder doorweegt dan commercieel rendement. Comac ijvert voor een cultuurbeleid op maat van de burgers waarin toegankelijkheid, diversiteit en culturele verrijking centraal staan, en niet het winstbejag van grote bedrijven.

Bron: comac studenten gent site http://www.comac-studenten.be
Antwoord
#4
De Vlaamse commerciële radiozender TOPradio heeft in een dikke maand tijd genoeg geld opgehaald om voorlopig te kunnen blijven uitzenden via de digitale ether (DAB+). Op Tweede Kerstdag bereikte TOPradio met haar actie het voorlopige einddoel van 75.000 euro. De actie ging in november van start.

Verlies FM-frequenties

Zoals eerder al bekend was geworden verliest de commerciële radiozender per 1 januari aanstaande haar etherfrequenties in Vlaanderen. De zender is dan alleen nog te ontvangen via de digitale ether (DAB+) en Internet. Aangezien het uitzenden via DAB+ geld kost probeert de radiozender haar luisteraars in stelling te brengen om deze kosten gedeeltelijk mee te financieren.

“We made it”

De radiozender kon Tweede Kerstdag het nieuws brengen dat de benodigde 75.000 euro is binnengehaald: “We made it! Het doelbedrag €75.000 is binnen dus we blijven nog zéker 1 jaar langer digitaal (DAB+/STREAM/TV). De crowdfunding heeft nog 4 dagen te gaan dus alles wat er bij komt is voor het daaropvolgende jaar DAB+. Komend weekend maken we de eindstand bekend.“, aldus de radiozender via Twitter.

DAB+

De voorbije jaren werden de DAB+ distributiekosten betaald met de (regionale) FM-reclame-inkomsten. Deze inkomsten vallen, door de recente overheidsbeslissing, vanaf januari 2018 volledig weg. Voor het jaar 2018 heeft de radiozenders middels de crowdfundingactie voldoende geld ontvangen. Voor het jaar 2019 zal er wellicht weer een actie nodig zijn om voldoende geld binnen te halen om te kunnen blijven uitzenden via de digitale ether.

Promoten digitale radio’s

TOPradio gaat de komende periode ook het gebruik van digitale radio’s onder de Vlamingen promoten. Momenteel zou nog maar zes procent van de inwoners in Vlaanderen beschikken over een DAB+-toestel.

Internet en DAB+

In delen van zuid Nederland kan de radiozender via DAB+ worden beluisterd op kanaal 11A. Naast de digitale ether kan de radiozender ook wereldwijd via Internet worden beluisterd. Naast de radiozender kan via Internet ook de themazender TOPselection worden beluisterd.
Antwoord
#5
TOPradio, het Gents radiostation dat van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) geen nieuwe licentie had gekregen, kan via een achterpoortje toch blijven uitzenden via de FM-frequentie. Zij het alleen in de Gentse regio. TOPradio hoopt vier à vijf van de tien vaste krachten te kunnen behouden.
“We waren door de minister ter dood veroordeeld maar we hebben toch een juridisch achterpoortje gevonden om op de Gentse FM-frequentie aanwezig te blijven”, zegt Bruno Heynderickx , die 22 jaar geleden de zender oprichtte. Sindsdien houdt TOPradio de vinger op de pols van dance, R&B en urban.”Daardoor kan ons grootste publiek dat traditioneel in het Gentse zit, ons toch via de FM-band blijven beluisteren”.

Bij het herscheppen van het radiolandschap was TOPradio een van de zenders die uit de boot vielen en van minister Gatz geen nieuwe licentie kregen.

Reddingsactie

Heel wat van de 160.000 luisteraars reageerden boos en gefrustreerd omdat hun favoriete zender dreigde uit de ether te verdwijnen.

Er werd een petitie opgestart en een crowdfundingsactie om 100.000 euro bij elkaar te krijgen. Dat is de som die nodig was om TOPradio te laten overleven via DAB+, digitale radio via de ether waarvoor geen erkenning nodig is van de Vlaamse overheid.

“Die som hebben we op het laatste nippertje samengekregen toen enkele zaakvoerders die altijd graag naar ons hebben geluisterd nog enkele tienduizenden euro’s schonken”, zegt Heynderickx.

Vanaf gisteren kan je dus ook buiten Gent naar TOPradio blijven luisteren. Daarvoor heb je wel een radiotoestel nodig dat DAB+ kan ontvangen. “Weinigen hebben al zo’n toestel maar wij maken er uiteraard promotie voor en ik hoor wel dat bol.com en Vandenborre vandaag al door hun voorraad heen zaten”.
Antwoord
#6
Topradio in gent via 106.8 fm en 107.7 fm te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)