Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noorse publieke radio gestopt op FM in Oslo
#1
De afschakeling van FM in Noorwegen is een nieuwe belangrijke fase ingegaan. Woensdag even na 10 uur is de publieke omroep NRK gestopt met uitzenden op FM in de regio Oslo. Hiermee is de grootste afschakeling een feit.

Noorse publieke radio gestopt op FM in Oslo De NRK is nu niet meer op FM te ontvangen in de provincies Oslo, Akershus, Østfold en Vestfold.
In dit gebied woont 34% van de Noorse bevolking, wat neerkomt op ruim 1,73 miljoen inwoners.
In totaal kan ruim 95% van de Noren de publieke omroep nu niet meer op FM ontvangen.

Afschakeling FM op 13 december afgerond

Grote commerciële zenders als Radio Norge, P4, NRJ Oslo en P5 Oslo staken op 8 december hun uitzendingen op FM in de regio Oslo. Op 13 december wordt de afschakeling van FM afgerond met het uitzetten van de zenders in Lapland.
De Noren zijn voor etherontvangst nu grotendeels aangewezen op DAB+. Inmiddels heeft 84% van de huishoudens al een DAB+radio. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen.

Radio luisteren weer op oude niveau

Sinds de afschakeling rollen voor- en tegenstanders over elkaar heen. Zo werd er gelijk al geroepen dat er een grote daling van het radioluisteren zou komen. Ook zou meer dan 60% van de Noren niet blij zijn met de afschakeling van FM.
Inmiddels is duidelijk geworden dat de Noren zich vrij makkelijk aanpassen aan de digitalisering. In eerste instantie daalde het radioluisteren in de provincie Nordland, waar begin dit jaar de FM als eerste uitging, met ruim 13%. Maar inmiddels is het bereik weer op het oude niveau. Zo luisterde het tweede kwartaal van dit jaar 64,2% van de inwoners van het Nordland naar de radio. Een jaar eerder was dit 64,8%.
Daarnaast verschenen onlangs verhalen dat de publieke jongerenzender P3 een derde van haar luisteraars had verloren door de afschakeling van FM. Dit was echter de vergelijking van de cijfers van één week met de cijfers van diezelfde week een jaar eerder, zonder naar de tussenliggende ontwikkeling te kijken. Wie dieper in de cijfers duikt ziet namelijk dat de helft van deze daling al vorig jaar had plaatsgevonden, toen de FM nog aanstond.

Verschuiving luisteraars

Het is ook vrij logisch dat de grote radiostations die op FM uitzenden/uitzonden terrein verliezen. Door de digitalisering ontdekken luisteraars nieuwe zenders en vindt er een verschuiving plaats. Onder meer de digitale radiostations NRK P1+, Radio Rock en P5 Hits zagen hun luistercijfers fors stijgen. Maar ook de nieuwe stations Vinyl, Topp 40 en Norsk Pop blijken in de smaak te vallen bij de luisteraars.
Inmiddels kiest 72% van de Noren dagelijks voor DAB+ om naar de radio te luisteren, 24% voor internet en 13% voor digitale televisie.
Antwoord
#2
Met de uitschakeling van FM in het uiterste noorden en op Spitsbergen heeft Noorwegen de overgang van FM naar DAB+ radio voltooid. Een succes volgens de NRK, maar niet iedereen is blij.

Noorwegen heeft donderdag de laatste FM-zenders, op lokale omroepen na, uitgezet. De publieke omroep NRK is nu alleen nog maar digitaal via DAB+ te ontvangen. Het Scandinavische land staat in haar besluit om dit zo te voeren wel alleen. Sterker nog, naburige landen als Finland en Letland hebben besloten voorlopig niets met DAB+ te gaan doen en ook Zweden zet hier niet op in. In Noorwegen hebben de luisteraars weinig keuze, maar ongeveer de helft van de automobilisten in het land heeft nog geen DAB+ ontvangst aan boord. Niet iedereen is het eens met de snelle overstap: in Oslo zenden nog enkele commerciële zenders op FM uit en spanden een rechtszaak aan.

DAB+ wisselend succes in Europa

Het succes van DAB+ en de uitrol daarvan verschilt nogal per land. Op de Britse Eilanden is DAB wel populair, maar dit gaat om de oudere uitzendnorm, België is DAB+ nog maar net aan het uitrollen en in Nederland heeft DAB+ last van een imagoprobleem door de recente leegloop van bekende en geliefde zenders zoals Classic FM, Arrow Classic Rock en Efteling Radio. In Duitsland begint DAB+ langzaam van de grond te komen, maar in Oostenrijk is het nog vrijwel onbestaand. Zwitserland is in Europa wel een voorloper, samen met Zuid-Tirol. In Frankrijk zijn pas vanaf het voorjaar van 2018 grootschaliger DAB+ uitzenden te verwachten.
Antwoord
#3
Laatste fase afschakeling voltooid

Woensdag 13 december 2017is met de afschakeling van de FM in de provincies Troms en Lapland, in het noorden van het land, de laatste fase voltooid. Hierdoor is het nu grotendeels stil op FM. Alleen de kleinere lokale radiostations zenden nog op FM uit.
Ondanks de steeds weer oplaaiende kritiek, gevoed door een handvol felle tegenstanders van de afschakeling, is het overgrote deel van de Noren digitaal gegaan. Zij genieten van meer keuze dan op FM. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen

Na elke afschakeling daalde het radio-luisteren in de betroffen regio’s, maar luisteraars keren weer terug. Uit onderzoek blijkt dat het radioluisteren in de provincie Nordland, waar de afschakeling begon, inmiddels weer op hetzelfde niveau is van voor de afschakeling.
Uit onderzoek, dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd, blijkt dat 86% van de Noorse bevolking inmiddels digitaal luistert. DAB(+) is daarbij het grootste platform. 78% van de Noren luistert via digitale etherradio, terwijl internetradio door 24% gebruikt wordt. Ook het wagenpark begint steeds meer te digitaliseren, want inmiddels heeft 49% van alle auto’s in Noorwegen een DAB+radio aan boord. Afgelopen zomer was dit nog 38%.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)