Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radio Caroline na halve eeuw piratenzender af
#1
Na ruim vijftig jaar heeft de Britse radiozender Radio Caroline eindelijk een uitzendlicentie. De piratenzender mag gaan uitzenden via de middengolf (AM). De precieze ingangsdatum is nog niet bekend.

Zendermanager Peter Moore wil vanaf zijn schip Ross Revenge op de Blackwater-rivier in Essex gaan uitzenden via de ether. "Het is de bedoeling dat we dezelfde mensen bereiken die we vroeger ook bereikten", zegt Moore tegen de BBC. "Dezelfde service, op dezelfde manier gepresenteerd en in veel gevallen door dezelfde mensen. Als een soort levende tijdscapsule."

Deejay Robbie Dale aan boord van de MV Mi Amigo van Radio Caroline (1967)

Radio Caroline werd in 1964 opgericht uit onvrede met de bestaande radiostations. "Managers van artiesten baalden ervan dat hun plaatjes niet werden gedraaid. Zij zagen hoe in Nederland werd begonnen met Radio Veronica en dachten: dat gaan wij ook doen", zegt radiomaker Erik de Zwart, die eind jaren 70 werkte op de Mi Amigo van Radio Caroline.

Dat schip kwam in 1980 op een zandbank terecht en zonk. Drie jaar later werden de uitzendingen hervat vanaf het huidige schip Ross Revenge.

Beelden uit 1999

Volgens de radiomaker heeft de toekenning van de licentie vooral een symbolische waarde. In Nederland zenden grote radiostations niet meer uit via de middengolf, maar via FM en internet.

"AM geeft waardeloze kwaliteit", zegt De Zwart. "Het geluid dat tegenwoordig uit je telefoon komt is veel beter. Het heeft daarom vooral een hoge nostalgische waarde. Het klinkt alsof iemand een lap op een radio heeft gelegd. Maar het is een stukje nostalgie, een soort museum."

De MV Mi Amigo van Radio Caroline in een storm

Door de komst van de commerciële radiozenders is de behoefte aan piratenzenders afgenomen. Maar dat de zender na zoveel jaar alsnog een legale frequentie krijgt, vindt De Zwart wel leuk. Al zal het nooit de charme van vroeger krijgen: "Het was volledig illegaal wat we deden. We werden stiekem naar het schip gebracht met kleine bootjes. En met slecht weer was er soms een week lang geen bevoorrading en leefden we op blikvoer."

Toch denkt De Zwart dat de uitzendingen via de ether niet lang stand zullen houden, om een praktische reden: "Het is een dure grap, uitzenden via de middengolf kost veel stroom. Om een heel gebied te coveren heb je heel wat honderden kilowatt nodig. Die stroomrekening gaat ze nekken."
Antwoord
#2
testen via 648kHz met 1kW ERP

https://www.youtube.com/watch?v=-cke0b9Us7g
Antwoord
#3
of luister via http://on5kq.ddns.net:8073/?tune=648am waar je een Kroatische zender hoort Wink
Antwoord
#4
Tijdens de testuitzendingen op AM 648 hoor je vandaag de melding dat op vrijdag 22 december 2017, Radio Caroline officieel start met zijn reguliere uitzendingen.
Antwoord
#5
Als je Radio Caroline niet kunt ontvangen via deze antenne of geen MG radio meer hebt, kun je Radio Caroline ook in stereo beluisteren http://sc6.radiocaroline.net:8040/index.html?sid=1
Voor meer stream gegevens kijk hier: http://www.radiocaroline.audio/web-enabl...pment.html
Antwoord
#6
Wie nog en goed spelend oud radiotoestel bezit hoeft die nog niet weg te gooien. De middengolf leeft weer op met lokale Nederlandse stations, maar ook Radio Caroline is terug gekeerd.

Sinds de kerstdagen zendt Radio Caroline, de vroegere Britse piratenzender die ook in Nederland geliefd was, weer uit via de middengolf. Dit gebeurt vanaf dezelfde locatie en via dezelfde frequentie als tot enkele jaren geleden BBC World Service. De zendinstallatie in Ordfordness in het zuidoosten van Engeland is nog goed te gebruiken voor 648 Khz. Wel is het uitzendvermogen veel lager, namelijk 1 kilowatt. Omdat niet al teveel andere zenders in Europa op AM 648 uitzenden is de ontvangst redelijk goed, afhankelijk uiteraard van het soort toestel of het gebruik van een buitenantenne. Vooral in het westen van de Benelux komt Radio Caroline nu goed door.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)